Гешев: За едни реформа е да бутнеш къща, за други – да реновираш

Главният прокурор се срещна със студенти и преподаватели във ВТУ

17.12.2022 | 12:25 Редактор: Вяра Димова
Гешев: За едни реформа е да бутнеш къща, за други – да реновираш

"Моето разбиране за реформа е една система да се подобри, а не да бъде унищожена, съкратена или променена като структура или персонален състав. Реформа не е да закриеш нещо и да започнеш "на чисто". За едни реформа е да бутнеш къща, за други – да реновираш. За разлика от нас повечето държави, с които обичайно се сравняваме, надграждат". Това заяви главният прокурор Иван Гешев във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий". Той изнесе открита лекция пред близо сто студенти и преподаватели от Юридическия факултет на висшето учебно заведение.

"Езикът може да съживи, може и да убие" – с тези думи на главния равин на Нидерландия Бенямин Яков, взел участие в Международната конференция срещу речта на омразата по-рано този месец в София, главният прокурор Иван Гешев започна своето изложение по редица проблеми, свързани с независимостта на магистратите, промените в законодателството и "непрестанните" реформи.

"Ще говоря от гледна точка на практикуващия юрист", каза главният прокурор и припомни, че кариерата му от 1995 г. насам е само в съдебната система - в следствието и прокуратурата.

"За да има реформи, трябва да има стратегия, а не хаотични действия", каза Иван Гешев. Той констатира, че за съжаление заради трансформациите на правната система от 1989 г.  насам  думата "реформа донякъде се е изпразнила от съдържание". В голямата си част реформите, които се случваха, не целят дългосрочен ефект към подобряване функционирането на наказателното правораздаване, а имат различни мотиви – "политически, икономически, ситуационни", допълни Иван Гешев.

Главният прокурор посочи, че единият кръг от проблеми в  правораздаването засяга формализма в наказателния процес.

"Промените в законодателството през годините се извършват хаотично, на парче, без ясна стратегия какво целим и как ще го постигнем", каза още главният прокурор. 

"Правото и законодателството са много сложна дейност. Промяната в един текст, без да е внимателно обмислена, може да предизвика тежки последствия в други закони", каза Иван Гешев. Той даде пример със закриването на Специализираната прокуратура. Пред бъдещите юристи и техните преподаватели Гешев очерта механизъм, чрез който с промени в законодателството борбата с корупцията на средните и ниски нива може да даде бърз резултат и тя да бъде сведена до миниум.

Снимка: Пресцентър Прокуратура