Гешев: Не можем да допуснем зловредно руско влияние. Паравоенни: Искат парите в чужди ръце

Организациите Български воински съюз "Васил Левски" и Българското национално обединение "Шипка" провеждат учения

16.12.2022 | 18:38 Редактор: Петя Кръстева

Прокуратурата и ДАНС проверяват Българско народно опълчение "Шипка" за престъпления против републиката. Проверката е започнала след получен сигнал за дейността на паравоенната организация. Наричащите себе си "опълченци" си поставят за цел да неутрализират и наказват предатели от властта - президент, министри, партийни лидери и депутати. 

От съобщението на прокуратурата не става ясно какво точно престъпление е посочено в сигнала, получен в понеделник. Главният прокурор Иван Гешев посочи, че има предположения за дейност, която противоречи на Конституцията. 

"Става дума за предположение за евентуално действие и дейност, която противоречи не само на българските законодателство и Конституция, но и евентуално защитава чужди национални интереси. Това, което ми е известно, е притеснително", поясни обвинител №1. 

Лицето на организацията е старшина Дончо Русев, който се представя за Владимир Русев и често публикува видеообръщения. В поредно такова коментира и разследването. 

"Вместо да разследват доказани престъпници, те се занимават отново с воинския съюз и паричките да останат в чужди ръце - на сатанисти, илюминати, педофили. Това е истината", подчерта той. 

Според Наказателния кодекс става дума за най-тежко наказуемите престъпления като предателство, шпионаж, насилствена смяна на властта чрез въоръжено въстание, тероризъм и т.н. По думите на Гешев дейността на сдружението е проверявана и преди, включително и сигнал за заличаването му. 

"Не можем да допуснем, да кажем, зловредно руско влияние в България и съответни действия, които уронват интересите на нашите партньори", подчерта Иван Гешев. 

От Facebook Русев му отговаря, че са пробългарски настроени. 

"Защо до ден-днешен всички тези служби не доказаха, че ние получаваме пари от Русия", попита лаконично той. 

Мрежата от проруски паравоенни организации в България е активна от анексирането на Крим през 2014 година.

От Български воински съюз "Васил Левски" и Българското национално обединение "Шипка" провеждат закрити срещи, на които се обсъжда създаването на паравоенни формирования. Организират и военни учения. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.