Военен съюз иска да наказва предатели от властта. Гешев: Защитават чужди национални интереси

Лицето на организацията е старшина Дончо Русев

16.12.2022 | 15:35 Редактор: Петя Кръстева

Прокуратурата и ДАНС проверяват военен съюз за престъпление против републиката. Сигналът е получен в прокуратурата в понеделник. В него се твърди, че дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение "Шипка" е противодържавна. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще направи преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление. 

Наричащите себе си "опълченци" си поставят за цел да неутрализират и наказват предатели от властта - президент, министри, партийни лидери и депутати. Дейността на организацията може да бъде проследена в социалните мрежи и в интернет страницата им. Оттам става ясно, че периодично се организират и военни учения. 

Лицето на организацията е старшина Дончо Русев, който се представя за Владимир Русев и често публикува и видеообръщения. Главният прокурор посочи, че и преди е имало сигнали срещу организацията.

"Става дума за предположение за евентуално действие и дейност, която противоречи не само на българските законодателство и Конституция, но и евентуално защитава чужди национални интереси", поясни обвинител №1.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR