Прокуратурата прати на ДАНС сигнал за престъпление срещу републиката

Данните са за дейността на Българско народно опълчение "Шипка"

16.12.2022 | 09:28 Редактор: Елеонора Танева
Прокуратурата прати на ДАНС сигнал за престъпление срещу републиката

На 12 декември в прокуратурата е получен сигнал, в който се излагат твърдения за евентуално извършени престъпления по Глава първа от Особената част на Наказателния кодекс – "Престъпления против републиката". В сигнала се твърди, че дейността на Военен съюз – Българско народно опълчение "Шипка" е противодържавна.  

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Софийска градска прокуратура. На 13.12.2022 г. наблюдаващият прокурор с постановление е възложил на Държавна агенция "Национална сигурност" да извърши проверка по случая.

Наричащите себе си "Опълченци" си поставят за цел да неутрализират и наказват предатели от властта - президент, министри, партийни лидери и депутати. Дейността на организацията може да бъде проследена в социалните мрежи и в интернет страницата им. Оттам става ясно, че периодично се организират и военни учения. Лицето на организацията е старшина Дончо Русев, който се представя за Владимир Русев и често публикува и видеообръщения. 

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.