Ученици влязоха по пижами в класните стаи на 119 СУ в София

Инициативата цели да се каже "не" на агресията и децата да се чувстват сигурни в училище

16.12.2022 | 14:18 Редактор: Елеонора Танева

На училище по пижама. Така влязоха в клас днес стотици деца от столичното 119 училище в София. Целта на инициативата е да се каже "не" на агресията и всички деца да се почувстват сигурни в училище. 

Децата са доволни, че са поспали повече и са спестили минути от преобличане за училище тази сутрин.

"Според мен е много приятно, защото сутринта не трябва да си сменяме дрехите и да се оправяме и можем да станем малко по-късно", каза Тодор.

Макар и по-голяма част от учителския екип да приема идеята с усмивка, се оказва, че има и преподаватели, които остават малко по-резервирани. 

"Госпожата по математика каза, че не може да преподава по пижама, защото всички се разсейват и не я приемаме на сериозно. Което не мисля, че е така, защото сега правих класно по "Български" и госпожата беше по пижама. И не мисля, че съм се справила зле", каза Гергана.

"Госпожата по английски каза да не излизаме с пижами навън, защото може да настинем", добави Савина. 

Инициатор на идеята е педагогическият съветник Мария Михайлова. Целта е децата да се чувстват безопасно в училище - да има повече усмивки и по-малко агресия. 

"Децата се чувстват комфортно, защото всички са в настроение, дори и тези, които не дойдоха с пижами", категорична е Мария Михайлова.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова и оператора Мартин Ангелов.