Центърът за върхови постижения "Наследство БГ" дава шанс на младите и креативните

30 млн. лв. са инвестициите в инфраструктура и създаване на лаборатории

14.12.2022 | 17:00 Редактор: Елеонора Танева

Центърът за върхови постижения "Наследство БГ" е финансиран със средства от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Основната цел е да се изгради съвременна инфраструктура за научно изследователска и иновационна дейност в сферата на креативните и рекреативните индустрии.

Така, участващите институции в научни и образователни дейности, могат да участват в по-големи проекти в годините напред.

"Финансирането е с 30 млн. лв., проектът завършва в края на 2023 г. 75% от сумата е за инвестиции в инфраструктурата - строеж на нови и ремонт на стари сгради, създаване на нови лаборатории", уточни ръководителят на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ" проф. Иван Илчев.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" си партнира с още 11 образователни и научни организации, сред тях Техническия университет в София, УАСГ, НСА "Васил Левски", Националната библиотека. 

В различните проекти работят повече от 200 научни работници - студенти и докторанти.

Университетската телевиpия "Алма Матер" получи специализирано оборудване за нуждите на студентите във ФЖМК, чрез финансиране от Центъра за върхови постижения.

"Това, което закупихме, беше нужно за създаването на апаратна. С нейна помощ можем да излъчваме накъдето искаме, да стриймваме към кабели, сателити. Имаме и раница за излъчване на живо и 3 професионални камери. Привличаме специалисти отвън като консултанти. Студентите се учат как да правят монтажа, така че постепенно да имат способността да правят нещата сами, но най-ценното е креативността", каза директорът на университетската телевизия Огнян Димов.

"Техниката е много нова, трябва да я разцъкаме, обучаваме се взаимно как да работим", допълни второкурсникът Александър.

85% от средствата за Центъра за върхови постижения "Наследво БГ" за от ЕС, останалите 15 са от държавата.

Вижте повече във видеото.