Чужди медии за политическата обстановка у нас: Безизходица! Неуспехът на ГЕРБ води към избори

"Нямаме време, България трябва да излезе от спиралата от избори", смята проф. Габровски

14.12.2022 | 17:20 Редактор: Вяра Димова
Чужди медии за политическата обстановка у нас:  Безизходица! Неуспехът на ГЕРБ води към избори

Дългогодишната политическа безизходица в България се задълбочи, когато разделеният парламент не успя да излъчи правителство два месеца и половина след изборите в най-бедната страна в ЕС. Това гласи репортаж на Агенция "Франс прес".

Консервативната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов предложи политическия новобранец проф. Николай Габровски за министър-председател, след като се класира на първо място на изборите на 2 октомври - четвъртите в страната от 2021 г. насам.

Въпреки това Габровски, 51-годишен неврохирург, и предложеният от него технократски кабинет успяха да получат подкрепата само на 113 депутати от общо 238 присъстващи.

Срещу предложения кандидат за министър-председател гласуваха 125 народни представители.

Неуспехът на ГЕРБ да събере достатъчна подкрепа за Габровски приближава възможността за нов предсрочен вот през пролетта - петите парламентарни избори за две години, които според анализаторите могат да доведат до сходен фрагментиран парламент, пише БГНЕС.

ГЕРБ управляваше почти без прекъсване между 2009 г. и април 2021 г., но тя загуби много избиратели и стана силно изолирана от другите партии след масовите антикорупционни протести срещу нея през 2020 г.

"Нямаме време, България трябва да излезе от стагнацията и изборната спирала възможно най-скоро", каза проф. Габровски, като предупреди, че новият предсрочен вот през март може да не е последният през следващата година.

В стремежа си да спечели подкрепа той включи в програмата си някои от приоритетите на другите партии, отнасящи се до бюджета, Плана за възстановяване на ЕС, инфлацията, реформата в правосъдието, Шенген и еврозоната.

Публикуваното в понеделник социологическо проучване на агенция "Тренд" показва, че ГЕРБ получава 25,8% от гласовете, следвана от "Продължаваме промяната" с 19,2% - резултат, сходен с този от вота на 2 октомври

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)