Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какви интереси прозират от проекта за правителство?

Предстоят предсрочни избори, прогнозират политическите анализатори Слави Василев и Георги Киряков

12.12.2022 | 20:38 Редактор: Вяра Димова

Кой ще подкрепи кабинета "Габровски"? Възможна ли е игра с кворума?

"Всички имена ме изненадаха, с изключение на кандидата за министър-председател. Зад всяко правителство прозират интереси", каза политическият анализатор Георги Киряков в студиото на "Денят ON AIR".

Според колегата му Слави Василев имената в кабинета не са интересни, тъй като е ясно, че те няма да бъдат министри.

"Можеш спокойно да предложиш най-интересните алтернативи, за да сe изтупаш преди 100% вероятните предсрочни избори. Това е стратегия, която и ГЕРБ упражнява. Няма изненада", каза Василев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че алтернативата на изборите ще бъде или корупция или невежество.

"Или ГЕРБ или "Продължаваме промяната". Нормално е хората да имат затруднения за кого да гласуват. При този оскъден избор избирателната активност ще падне. Това, което се тиражира за Николай Павлов в публичното пространство от страна на Кирил Петков и Асен Василев, е абсолютна лъжа. Докато беше директор на "Булгаргаз" Николай Павлов спаси България от неустойките, които щяхме да платим по договора с азерите", подчерта Василев.

Анализаторът Киряков коментира, че Драгомир Заков е компромис от страна на "Продължаваме промяната", защото след махането на Стефан Янев, не е бил приет от БСП. 

"Трудно може да се каже, че това е подаване на топката към "Продължаваме промяната", защото това беше компромис, който направиха в името на властта, за да управляват. Това беше първият разрив, който се видя ясно", каза политическият анализатор. Според него никой няма желание да се направи редовен кабинет, включително и ГЕРБ.

"Не видях нито едно действие на бившия премиер Бойко Борисов, което да подсказва, че на всяка цена иска да се направи нов кабинет. Всеки път, когато имаше надежда да се постигне съгласие, той излизаше с бомбастични изказвания", допълни Киряков.

Според Василев няма да има партия, която ще заложи авторитета си предвид обстоятелствата, че ще има предсрочни избори.

"Дори в някакви хипотеза да бъде гласуван кабинет, то вероятността този кабинет да се сгромоляса много бързо е 99%. Всяка партия го знае това", посочи още Василев.

Анализаторите подчертаха, че не е сигурно дали третият мандат ще отиде при Стефан Янев. 

"Това зависи от нагласите на президента. Ако президентът иска да има предсрочни избори ще даде мандата на БСП. Ако иска да избяга от отговорност, ще даде мандата на "Български възход", обобщи Киряков.

Гледайте целия разговор във видеото.