Бърз кредит - какво е нужно да знаете?

13.12.2022 | 16:25 Редактор: Искра Ангелова
Бърз кредит - какво е нужно да знаете?

Статистиките сочат, че все повече българи вземат бързи заеми, за да запълнят дупките в бюджета си. В ситуация на висока инфлация и ниски доходи е трудно да не потърсим допълнително финансиране. Много от потребителите избират точно бързите кредити като решение на проблема. Този финансов продукт е заклеймяван от някои хора, а други го използват при всяка своя нужда. Истината е, че ако бъде използван разумно един заем може да ви бъде дори изгоден.

Защо бърз кредит?

На всеки може да се случи да остане без доходи. Независимо дали това е станало заради смяна на работно място, непредвидени проблеми, за решаването на които сме вложили всичките си средства, или по друга причина – липсата на средства е факт. В такъв случай искаме бързо да попълним дупките в бюджета си. По тази причина много от потребителите избират финансовия продукт бърз кредит.

Да вземеш бърз кредит е бързо, лесно и удобно

Не са ви нужни куп документи, а много от фирмите за бързи заеми вече предлагат и онлайн процес. Нужно е да имате валидна лична карта, да сте с българско гражданство и да сте на поне 18 години. Има шанс финансовата компания да ви изиска лице за контакт. Това е ваш близък или познат, който трябва да удостовери, че ви познава. Кредитната компания ще се свърже с него по телефона. За разлика от поръчителя лицето за контакт не се проверява от кредитора и не носи отговорност по задължението.

Как да кандидатствате?

Кандидатстването за бърз кредит е лесно. Можете да подадете заявка в сайта на кредитора или пък в офис на фирмата. Обърнете внимание на факта, че не всички кредитни компании предлагат онлайн кредит. Други пък нямат физически офис. Най-добре позвънете на телефона на избрания от вас кредитор, за да научите повече подробности.

След като заявката ви бъде разгледана ще получите отговор дали сте одобрени. Ако не сте, може би е нужно да потърсите друга компания готова да ви отпусне заем. Някои фирми имат по-строга политика на одобрение, а други са по-либерални.

Ако сте одобрени, ето за какво е нужно да внимавате:

Когато ви съобщят новината, че сте одобрени за бърз кредит не бързайте да подписвате. Първо прочетете всички предоставени документи и попитайте за подробностите. Таксите са важна част от цената на един кредит. Дори лихвата да е ниска, ако таксите са високи един заем може да не ви е толкова изгоден. Затова научете какви са таксите и премислете добре подробностите по погасителния план. Изберете размер на вноската, който няма да утежни прекалено бюджета ви.

Харчете парите разумно

Похарчете усвоената сума според целта си. Не бъдете неразумни с парите си, понеже това може да ви донесе проблеми. Важно е да пазите добра кредитна история, за да можете да се възползвате от изгодни заеми в бъдеще. Много хора залагат парите от кредити на хазарт или пък ги харчат безразборно. Така имате шанс да попаднете в дългова спирала и да трябва постоянно да теглите нови заеми, за да погасявате старите. Това ще се отрази зле на бюджета ви поради големите лихви и многото такси, които ще платите накрая.

Снимка: БГНЕС