Зимна България - жълт код за сняг и вятър, градусите са отрицателни

Очаква се снежната покривка на места да достигне между 2 и 10 сантиметра

13.12.2022 | 07:12 Редактор: Елеонора Танева

Зимна обстановка в цялата страна. Предупреждение за силен вятър и сняг е издадено за девет области.  Очаква се снежната покривка на места да достигне между 2 и 10 сантиметра. 

Минимални температури ще бъдат минус 5 до минус 1 градуса, в северозападните райони и в Добруджа от -8 до -4. Над страната бързо ще премине студено атмосферно смущение. В Дунавската равнина за кратко ще превали дъжд, а в Източна Стара планина и в Предбалкана - мокър сняг. Следобед облаците от запад на изток ще намаляват. Вятърът ще бъде умерен от запад , със скорост до 35 км/ч . Максималните температури ще бъдат от 2 до 8 градуса, в западните райони от 0 до 4, по Черноморското ни крайбрежие - до 7, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Ивана Дилова.

Над планините ще бъде ветровито с облаци, над 2000 м със слаби валежи от мокър сняг в Стара планина. Снежната покривка в Родопите и Банско ще достига до 35  см. Вятърът по високите части, над 2200 м ще бъде засилен, от запад, с пориви до 60 км/ч. Максимални температури над 2500 м височина - около минус 8 до минус 5 градуса , а на 1500 м - до минус 4, минус 3.

В сряда валежите ще свършват, постепенно ще се затопли. През нощта срещу четвъртък, в Пирин и в Рила ще превали сняг. В четвъртък в низините ще има мъгли и ниски облаци, а по планините ще има слънчеви часове. В петък отново в северните райони ще вали дъжд и сняг.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)