Надникът за час работа не стига и за половин кг сирене

Хората масово дебнат продукти на промоция

12.12.2022 | 19:13 Редактор: Елеонора Танева

За 8 часов работен ден голяма част от българите получават пари, които стигат да си купят 4-5 килограма сирене. Надникът у нас на час средно е 8,80 лв. Данните на НСИ отново ни нареждат на последно място в ЕС по размер на доходите. 

Дарин е собственик в бистро. Работи много, често по 12 часа на ден, но признава, че инфлацията изяжда и неговите доходи. 

"Навремето с 60 лева пълниш количката, сега с 60 лева трудно ще я напълниш. Когато пазарувам за вкъщи, се замислям и разглеждам повече и преценявам", сподели мъжът.

Той има и 4-ма служители, като разходите му за заплати, заедно с осигуровките, са около 4500 - 5000 лева на месец.

"Много макроикономисти определят България като място с ниски данъци, но истината е, че данъчната и осигурителната тежест за работодателя е 42%", изчислява Дарин. 

Последните данни на Националния статистически институт показват, че един час труд в България струва на работодателите 13,50 лв. След плащане на всички налози, хората взимат средно по 8,80 лв. за един час работа.

"Освен парите, които работникът получава, има Фонд "Държавно обществено осигуряване", Фонд "Допълнително задължително пенсионно осигуряване", здравно осигуряване, социално  и Фонд "Безработица". И данък общ доход, разбира се. 

Най-скъпо излиза на работодателите наемането на хора в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 29 лв. на час, или над 51 000 лв. на година, показват още данните. В този сектор влизат IT фирмите, телекомите, както и правенето на филми и телевизионни предавания. 

Най-ниски са разходите за труд в сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" - само 7,90 лв. на час. На второ място по ниски възнаграждения са заетите в селското стопанство. 

А инфлацията кара българите да пестят от храна, напитки и от цигари, показват данните на Националния статистически институт за оборотите в търговията на дребно. През октомври оборотът е намалял с 5,4% спрямо миналата година. Все повече хора ограничават покупките. 

Мнозина съобразяват покупките си с това, което е на промоция. 

Има обаче лъч надежда - според последните данни на Комисията по стоковите борси и тържищата ръстът на цените на основните храни на едро почти е спрял. Поевтиняване по магазините обаче за сега - няма.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.