Коледната баница стана златна за година - не заради загара, а заради цената

Необходимите продукти са поскъпнали с около 33%

08.12.2022 | 19:00 Редактор: Елеонора Танева

33% - с толкова средно са се увеличи шестте продукта, които участват в приготвянето на коледната баница. Най-голям скок има при яйцата, сиренето и маслото. Въпреки уверенията преди 365 дни, че олиото може да поевтинее, то все пак е по-скъпо, отколкото миналата година. 

На 20 декември 2021 г. купихме олио, масло, кисело мляко, яйца, сирене и кори за баница за 22,74 лв. Година по-късно с актрисата Лара Златарева екип на Новините ON AIR провери колко излизат същите продукти.

"Аз съм известна с неумението си да готвя, което с годините се промени. Вече ставам все по-добра и по-добра. Има една една константа - великата ми баница. Така че каквото и да става, пораснаха децата, ожениха се, бебе чакаме. Но баницата е задължителна", споделя актрисата.

И сиренето, и киселото мляко са поскъпнали. 

И е категорична, че хубавата баница става и с олио, и с масло. При олиото поскъпването е с 20 ст., Маслото преди година е било 5,29 лв., днес същото вече е 7,70. Както и яйцата, който са увеличени, без дори да е Великден. При корите за баницата поскъпването е с лев.

Пресмятаме, че този път вместо 22,74 лв., на касата трябва да оставим 30,33лв. Което е малко повече от 33% отгоре. Обяснението на експертите.

"Процесът започна след старта на енергийните проблеми. Първо беше пазара на тока, впоследствие дойде и войната, този цикъл взе своя връх през май месец", коментира председателят на комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Потребителите свиват пазарската кошница.

"Купувам най-евтиното и крайно необходимото. Дори един подарък не мога да си позволя, дори един подарък да направя", казва възрастна жена в магазина. 

И ако баницата ни излиза с 33% по-скъпо, официално инфлацията у нас спрямо миналата година е под 20%. 

Как стоят нещата при месата - с 45% се е увеличило пилешкото, спрямо предходната година. Свинското обаче е не просто на същата цена, а дори е по-евтино с няколко стотинки на килограм.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

1
0 rate up comment rate down comment 0
йокин
преди 1 месец
ПРОБЛЕМИТЕ,НЕ СА НИТО ЕНЕРГИЙНИ,НИ НИЩО.ЗАБОГАТЯВАТ,НА НАШ ГРЪБ,ЩОТО ИМ ПОЗВОЛЯВАТ.А от,,кумова срама'',УЖ,ПРАВЯТ ПРОВЕРКИ.КУЧЕТАТА,ЛАЯТ,КЕРВАНА СИ ВЪРВИ. Сигнализирай за неуместен коментар