"Какво са 70 лв., давам 300 за лекарства": Коледната добавка не трогна пенсионерите

Част от възрастните хора ще използват парите, за да си купят храна

07.12.2022 | 13:56 Редактор: Петя Кръстева

Започна изплащането на декемврийските пенсии и коледните добавки от 70 лева. За това бяха отпуснати допълнителни 142 милиона лева от правителството. 

От допълнителните средства за празниците могат да се възползват всички пенсионери, без значение от размера на получаваната от тях пенсия.

За да няма струпване на хора, трябва да бъде изготвен график във всяка пощенска станция. От тях възрастните хора ще могат да получат пенсиите си до 20 декември. Изплащаните по банков път средства пък ще пристигнат още днес.

По-голямата част от пенсионерите ще използват коледната добавка основно за храна и лекарства. При сегашните нива на инфлация добавката към декемврийската пенсия за възрастните е трябвало да е с минимум 20% по-висока, смятат експертите. През следващите месеци експертите очакват задържане на инфлационните равнища между 17 и 18%.

400 лева - с толкова разполага Елена Янкова до края на празничния месец. Пенсията е единственият ѝ доход. А коледната добавка от 70 лева, която ще получи, не успява да покрие дори разходите и за лекарства. 

"Какво са 70 лева? Давам 300 лева за лекарства, ще трябва да отделям и от своите, и от парите на сина си, за да мога да си ги купя", оплака се тя. 

Вижте повече в репортажа.