Без ограничения на студенти за бригада в САЩ през 2023 г.

Интервютата започват на 6 февруари и ще продължат до 15 юни

08.12.2022 | 16:29 Редактор: Вяра Димова
Без ограничения на студенти за бригада в САЩ през 2023 г.

През следващата година няма да има ограничения на броя на българските студенти, които могат да се явят на интервю за J1 виза и да заминат на бригада в Съединените щати  по програмата "Работи и пътувай", съобщиха  от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен със САЩ след среща в американското посолство у нас, проведена тази седмица. 

По време на Ковид пандемията пътуването на български студенти по програма "Work and Travel" беше  затруднено заради строгите изисквания за достъп в САЩ и поради намаления  административен капацитет за обработка на документи и провеждане на интервюта с кандидатите. Дефицитът на студенти тогава доведе до покачване на тяхното заплащане, което през тази година на някои места достигна до 15-20 долара  на час.

През 2023 г. обаче ще бъдат проведени толкова интервюта, колкото са и кандидатите, предава БНР.

Те ще започват на 6 февруари и ще продължат до 15 юни. При необходимост ще бъдат включени допълнителни дни от календара, уверили са от посолството на САЩ. В случай че има закъснели кандидати, те ще могат да се явят на интервюта и след 15 юни, но на общо основание заедно с останалите кандидати за визи.

По програмата  "Работи и пътувай" от България всяка година пътуват между 4 500 и 5 500 студенти, припомнят от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен със САЩ.