Данъчни облекчения за деца: Колко пари можем да си получим обратно?

Родител, който през цялата 2022 г. e по майчинство, не може да се възползва

05.12.2022 | 17:15 Редактор: Петя Кръстева
Данъчни облекчения за деца: Колко пари можем да си получим обратно?

Държавата увеличи данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, съобщиха от НАП. С изменение на Закона за държавния бюджет за 2022 г. можем да изискаме възстановяване на данъци в размер до 600 лв. при едно непълнолетно дете, до 1200 лв. при две, до 1800 лв. при три и повече деца, както и до 1200 лв. за всяко дете с увреждане.

Тези облекчения се ползват еднократно за всяка календарна година и представляват възстановяване на внесени данъци върху доходите за съответната година. Родителите могат да заявят ползване на данъчното облекчение по два начина. До 31 декември всеки работещ на трудов договор може да подаде декларация за ползване на данъчното облекчение пред работодателя си и да получи сумата през него.

Ако сте пропуснали този срок, работодателят ви е отказал да съдейства по темата или пък сте самоосигуряващ се, има и втори начин за заявяване на облекчението - с годишната данъчна декларация за доходите на физическите лица, която се подава към НАП до 30 април.

На първо място трябва да уточним, че това не е помощ, а представлява връщане на платен към държавата данък. Т.е. трябва да има внесени данъци през годината, за да се изисква тяхното възстановяване обратно.

Родител, който през цялата 2022 г. e по майчинство, не може да ползва данъчното облекчение, тъй като доходът, който е получавал, е необлагаем, т.е. не е плащан данък. При тези случаи данъчното облекчение може да се ползва от другия родител.

Данъчното облекчение може да се ползва само от родител, който няма неплатени задължения, които подлежат на принудително изпълнение. 

НАП посочва, че данъчното облекчение за деца с увrерждания може да се ползва включително и за деца, при които решението на ТЕЛК/НЕЛК е излязло или изтича през 2022 г., както и за деца с увреждания, които са родени или са починали през 2022 г., като при изчисляване на размера се взима предвид съответната дата.

Данъчното облекчение може да се ползва само от единия родител.

Снимка: Pixabay