Илияна Йотова: Холокостът не е започнал с газовите камери, а с омразните речи

Непримиримостта към омразата е най-важната ни задача, заяви вицепрезидентът

05.12.2022 | 14:44 Редактор: Тодор Петров

"Вирусът на отричането е готов да мутира при всяка криза. Тази мутация заразява обществата ни, а инструментите стават все повече. Това е заплаха за нашите демокрации. Непримиримостта към омразата, насилието, връщането към цивилизацията и откровеният разговор за това, което става в нашите общества, е най-важната ни задача. От това как ще го проведем зависи дали доброто ще надвие злото, справедливостта – неравенствата, свободата – тиранията. Зависи дали истината ще победи лъжата."

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на международнаta конференция "Да спрем езика на омразата", организирана от прокуратурата на Република България, съвместно с Европейската еврейска асоциация.

В изказването си вицепрезидентът очерта картината на зараждането на омразата, отричането и потъпкването на човешките права в Германия и предвоенна Европа през 30-те години на миналия век. 

"Това наподобява и картината на днешните общества", посочи Йотова и припомни 14-те характеристики на вечния фашизъм на Умберто Еко и неговия призив да бъдат сочени с пръст и изобличавани в съвременните ни общества.

"Холокостът не е започнал с газовите камери, а с омразните речи срещу едно малцинство. Нацисткият режим в Германия приема закони и разпоредби, за да смаже независимите медии като ги заменя с тези, контролирани от държавата, като разпространява реч на омразата, антисемитски и расистки стереотипи, дезинформация и лъжа", заяви вицепрезидентът.