Гешев: Злото започва с реч на омразата - трябват дела, не само думи

Трябва да посочваме добрия пример и да се стремим към доброто, призова главният прокурор

05.12.2022 | 14:13 Редактор: Елеонора Танева

Главният прокурор Иван Гешев призова да се учим от уроците на историята и винаги да се стремим към демокрация и  толерантност. 

"В България винаги сме живели заедно и съм сигурен, че ще продължим да даваме нашия положителен пример. Лошото е по-лесно. Трудното е да бъдеш добър. Да бъдеш човек в нечовешки времена като тези на Втората световна война, когато българският народ, православната църква, представители на българската държава спасиха всички – повтарям всички – свои съграждани евреи. Злото започва с реч на омразата. Да се борим с дела срещу нея", призова главният прокурор. Той присъства на откриването на Международната конференция "STOP HATE SPEECH" в София.

"Напоследък, особено след агресията на Русия в Украйна, изглежда сякаш ние, хората, не се учим от историята си. А за да не позволим тя да се повтори, трябват действия. Да не се повтаря Холокостът, довел до смъртта на над шест милиона евреи и представляващ опит да се унищожи една цяла нация, както и други форми на геноцид и убийства на хора. Защото истината е, че преди делата са думите", заяви в черта си Гешев.

Той призова за обединение на усилията в борбата срещу антидемократичните тенденции.

"Трябва да посочваме добрия пример и да се стремим към доброто, да бъдем на висотата на предците си да дадем своя принос в съвременността. Сигурен съм, че заедно ще го направим, защото всички тук ни обединява едно – желанието да изградим по-добро общество. И една цел – това да поискат не повечето, а всички европейци", завърши главният прокурор.