Иван Гешев ще открие международната конференция STOP HATE SPEECH

Тя ще събере на едно място духовници от четири вероизповедания

01.12.2022 | 10:55 Редактор: Тодор Петров
Иван Гешев ще открие международната конференция STOP HATE SPEECH

Прокуратурата на Република България, съвместно с Европейската еврейска асоциация, организират Международна конференция на тема STOP HATE SPEECH, която ще се проведе на 5 и 6 декември в София.

Събитие от подобен мащаб се провежда за първи път у нас и в него ще участват главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, граждански активисти. 

Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза.

Международната конференция ще бъде открита от главния прокурор Иван Гешев. С приветствие към участниците ще се обърнат вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър на правосъдието Крум Зарков, равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация, представители на изпълнителната и на съдебната власт.

Международната конференция STOP HATE SPEECH ще събере на едно място духовници от четири вероизповедания. Гости на събитието ще са епископ Поликарп, викарий на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Александър Мошев, представител на Апостолическия нунций у нас, главният мюфтия Мустафа Хаджи. За форума в София пристига главният равин на Нидерландия Бенямин Якоб.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR