Пулев за уволненията в ББР: За да надградим, трябва да изчистим гнилите ябълки

Дадох им един жълт картон, но промяна нямаше, коментира министърът на иновациите и растежа

01.12.2022 | 16:24 Редактор: Елеонора Танева
Пулев за уволненията в ББР: За да надградим, трябва да изчистим гнилите ябълки

Понякога, за да надградим, трябва да изчистим гнилите ябълки. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев пред журналисти по повод решението му да освободи двама от членовете на Надзорния съвет на ББР.

"Дадох им един жълт картон, но промяна нямаше. Стигнахме до едно нелепо състояние, в което Надзорът вкарва за гласуване едно доста спорно решение, което целеше да подпиша една сметка за 1 млн. лв., направени консултантски разходи по емисия, която е обречена от самото начало", коментира Пулев. Той каза, че членовете на Надзорния съвет на ББР на своя глава са решили да рефинансират 1 млрд. лв. от общия ѝ държавен капитал от 1,5 млрд. лв. По думите му, в процеса на работата си те харчат 1 млн. лв. за консултантски и адвокатски услуги.

"Нито г-жа Везиева, нито г-н Лорер са дали такова решение за емитиране на облигационната емисия, т.е. няма решение дадено от нито един от тогавашните ресорни министри. Те са интелигентни хора. Питайте тях защо не са имали смелостта или желанието да валидират една такава емисия. Питайте тях защо хората, които назначи г-н Кирил Петков, са тръгнали през главата на държавата да харчат средства", категоричен бе Пулев.

Той заяви, че не е имал никаква друга позиция, освен да даде червен картон на старите членове на Надзора и да ги освободи. Пулев каза още, че на база на информацията, с която разполага, ще прецени дали да сезира прокуратурата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)