Росен Христов: Дисциплинарна комисия решава за двама служителите на МЕ заради "Джемкорп"

Министърът уточни, че в сключения с компанията меморандум фигурира клауза за арбитраж

29.11.2022 | 22:55 Редактор: Елеонора Танева
Росен Христов: Дисциплинарна комисия решава за двама служителите на МЕ заради

Служебният министър на енергетиката Росен Христов потвърди, че в сключения с компанията "Джемкорп" меморандум фигурира клауза за арбитраж. Тя важи до 2 години след прекратяване на споразумението, независимо от причините. Това беше съобщено на първото заседание на временната парламентарна комисия за установяване на фактите около меморандума, на което министър Христов беше изслушан по казуса.

"В момента събираме дисциплинарна комисия, за да разглеждаме дисциплинарни наказания на двама от служителите в Министерството на енергетиката, които изглежда са единствените, които са имали по-близък достъп до меморандума и всъщност меморандумът се е намирал в тяхно съхранение. Буквално юристите на министерството не знаят, че има такъв договор и са го научили от новините", посочи Росен Христов, цитиран от БНР.

До този момент не са установени плащания към споменатите в меморандума дружества. Според министър Христов особено притеснителното в сключения меморандум е големият обем искана информация за цялата енергийна система на страната.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)