През празничния декември ще плащаме за скъпия газ, с който пълнехме лятото Чирен

Природният газ ще поскъпне с около 19%

28.11.2022 | 11:34 Редактор: Елеонора Танева

Зимата започна и цените на газа отново тръгнаха нагоре. КЕВР тази сутрин обсъди поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на природния газ за декември с близо 19%.

По-рано през този месец от "Булгаргаз" пресметнаха, че през декември синьото гориво трябва да се продава за 145 лв. за мегаватчас при сегашните 123 лв.  

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че е нормално с настъпването на отоплителният сезон да има поскъпване на цената на газа.

"С настъпване на отоплителния сезон и голямото количество природен газ, което с консумира в топлофикациите, цената на синьото гориво бележи определен ръст нагоре, но тази цена, както и цената, която очаквам през януари, ще бъде още малко по-висока, но няма да има нищо общо с цената от 353 лева за мегаватчас, която беше достигната през месец септември", поясни Иванов.

 

Той обясни, че това поскъпване се дължи до голяма степен на Чирен, тъй като хранилището е запълнено основно през месеците август и септември. Тогава цената на газа беше изключително висока.

"Цената можеше да бъде по-ниска, ако не беше високата цена на природния газ, който се съхранява в подземното газохранилище в Чирен по причина, че периодът, когато беше нагнетено основното количество природен газ в Чирен, съвпадаше с най-високите цени на природния газ през месеците август и септември. Оказва се, че за декември от всичките сегменти, от които се формира микса на цената на природен газ, цената от Чирен е най-висока", заяви Иванов.

Ако бъде одобрено поисканото увеличение на цената на газа, това ще бъде първото увеличение от 2 месеца насам. Окончателното решение ще бъде взето на 1 декември на закрито заседание на КЕВР.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)