Петкратно е скочил мигрантският натиск за година, някой някъде не си върши работата

Ефективната превенция се състои в неизбежността на наказанието, а не в размера му, заяви служебният правосъден министър Крум Зарков

26.11.2022 | 13:10 Редактор: Вяра Димова

Засилва се мигрантският натиск към страната, с това се увеличават и инцидентите с бежанци. Затова Министерството на вътрешните работи предложи по-строги наказанията за каналджиите. Според правосъдният министър Крум Зарков, обаче, това далеч не е достатъчно, за да бъде овладяна ситуацията.

Петкратно е скочил натискът на границата само за последната една година. А за последните 2 месеца инцидентите с бежанци са се увеличили драстично. Затова МВР поиска законови промени за по-строги наказания за каналджиите. 

"Ефективната превенция се състои в неизбежността на наказанието, а не в размера му. Колкото до законодателя, той трябва да подходи по далеч по-дълбок начин. Това е непрекъсната борба, тя влиза и излиза от медиите във връзка с някой трагичен инцидент, но дори и когато тя не е в медиите, тя е реалност, всекидневна - когато хора в униформа и хора, които ни пазят всеки ден, рискуват живота си по този и други поводи", каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Освен леките наказания за каналджиите, другата пробойна е липсата на комуникация между институциите, смята заместник-директорът на националното следствие. 

"Някой някъде не си върши работата, значи границата ни е разградена. За да се пресече това нещо трябва съвместна работа на службите за сигурност. Тези хора да бъдат установени, да бъде направено така, че да бъдат хванати с доказателства и да бъдат предадени на съд. Когато си играем на орел, рак и щука няма как да стане", каза Ясен Тодоров.

"Докато държави като Нидералния, Швеция и Австрия продължават да държат затворена вратата за България за присъединяването ѝ към Шенген, натискът върху границата ще продължава да се засилва", смята правосъдния министър. 

Заради зачестилите инциденти и гонки с мигранти  МВР започнаха допълнителни обучения на служителите на системата.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.