Иванов: Да не се затваря прозореца към управление с втория мандат

"Хартиеното мнозинство разрушава политическия климат и възможността за диалог", смята председателят на "Да, България"

25.11.2022 | 15:42 Редактор: Петя Кръстева
Иванов: Да не се затваря прозореца към управление с втория мандат

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов изрази загриженост спрямо заявката на "Продължаваме промяната" да изтеглят предложението си за кабинет на малцинството, ако се приемат промените в Изборния кодекс. Според него останалите алтернативи са прекалено лоши, за да се затваря прибързано "прозореца" за реализация на управление с втория мандат.

"Нашият призив към колегите от "Продължаваме промяната" е да продължим да разсъждаваме по тази тема. Има смисъл да се поеме риска с правителство на малцинството с програмен характер", подчерта Иванов в изявление от кулоарите на Народното събрание.

Той е на мнение, че хартиеното мнозинство между ГЕРБ, ДПС и БСП разрушава политическия климат и възможността за диалог, който "Демократична България" е потърсила с предложението за създаване на временна парламентарна комисия за промените в Избирателния кодекс.

"Корнелия Нинова излезе на парламентарната трибуна и зададе три въпроса, но не потърси отговори. Тези отговори можеха да бъдат дадени именно в тази комисия, така че да убедим хората, че вършим нещо правилно, а не просто едно мнозинство да налага своята воля", каза още Иванов.

На въпрос за местните избори и предложението за общ кандидат за кмет на София между "Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Спаси София" - Иванов отговори, че на този начален етап не са обсъждани конкретни имена. Председателят на "Да, България" уточни, че преди това е нужно да се намери точната формула за обединение, а не да се всяват интриги с медийни бомби.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев,  Bulgaria ON AIR