Напрежението и дебатите в НС родиха само заглавието на законопроекта за хартиената бюлетина

Още в самото начало на заседанието възникна конфликт между Йордан Цонев и "Продължаваме промяната"

24.11.2022 | 19:01 Редактор: Ирена Бакърджиева

Парламентът започна окончателното приемане на изборните промени. След дебати, продължили няколко часа, депутатите обаче успяха да приемат само заглавието на законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Още в самото начало на заседанието възникна спор между председателстващия Йордан Цонев и депутати от "Продължаваме промяната", които искаха да получат думата.

"Преди да поискате процедура, обявих, че ще се чете правилника, аз казвам кога, не се дава веднага, поискахте я после, г-н Ананиев, отстранявам Ви за едно заседание", заяви Йордан Цонев.

Растящото недоволство от страна на "Продължаваме промяната" накара Цонев да преосмисли решението си.

"В дух на добрия тон и да продължим разглеждането, отменям решението си за наказанието към г-н Ананиев", каза Цонев.

Но и това не прекрати спора.

"Самата отмяна на наказанието, което Вие направихте, е в нарушение на чл. 160, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание", посочи Васил Пандев.

А докато в пленарната зала течаха процедурни спорове, представители на движение "Боец" влязоха в кулоарите в знак на протест срещу връщането на хартиената бюлетина.

В крайна сметка дебатите започнаха. От "Продължаваме промяната" призоваха отново народните представители да оттеглят промените в Изборния кодекс и да бъде създадена специална комисия по спорния въпрос. Отново представи и предложението на партията на Кирил Петков за правителство на малцинството с "Демократична България" с основен приоритет - отпадането на хартиената бюлетина.

"Близо 2 месеца след изборите единственото нещо, което първата политическа сила направи, е да избере председател на 48-ото Народно събрание и да вкара безобразието, което се обсъжда днес в зала", категоричен е Андрей Гюров.

От БСП и днес отказаха да оттеглят промените с мотива, че само в 3 държави в Европейския съюз се гласува изцяло с машини. А тонът между двете партии се изостри.

Така в рамките на днешното заседание депутатите приеха само заглавието на законопроекта.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR