Насред ромска махала ври казан със свинско, жителите ѝ се определят като българи

Оказва се, че повечето от тях нито са се преброили, нито знаят какво е това

24.11.2022 | 19:18 Редактор: Ирена Бакърджиева

Българските граждани, самоопределящи се като роми и като турци, са намалели слабо в сравнение с преброяването преди десет години. Това показват данни от преброяването, представени от Националния статистически институт. Най-много млади хора у нас има именно сред ромите, а най-много от тях живеят в Пловдив. Следват Сливен, Стара Загора и София.

В столицата има три ромски махали, но много от жителите им се определят не като роми, а като българи. В повечето от къщите живеят между 10 и 20 души. А много от тях дори не знаят какво е преброяване.

"Не сме се броили, не ме вълнува колко е населението, нямам представа колко е, не са дошли. Живеем в България, значи сме българи", твърди Иван.

Други пък гордо заявяват, че са роми.

"Аз съм неграмотен, как да се преброим, ако дадат пари, ще се преброим. От ромското население съм", каза друг жител на столична махала.

"Преброихме се, дойдоха хора у нас. В къщата сме 5", сподели Стефан.

И докато разсъждават дали ромското население се увеличава, или не, насред махалата в казан ври свинско.

"Прасето заклахме, черен дроб глава. Имам прасета, всичко можеш да направиш", смята местен.

Независимо дали се определят като роми, или българи, жителите на махалите се надяват все някога поне да им се оправят улиците и да има по-малко смъртност по пътищата.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

1
0 rate up comment rate down comment 1
Taso
преди 1 седмица
обаче *** са като актьори като видят телевизии веднага влизат във филма Браво за което а те се подиграват a хората ги мислят че са неграмотни Сигнализирай за неуместен коментар