За пример: Момичета от ромската общност са твърдо решени да учат и преследват мечтите си

Те не се вписват в стереотипите, които обикновено им приписват

23.10.2022 | 14:20 Редактор: Искра Ангелова

Bulgaria ON AIR ви представя историите историите на няколко момичета, които са част от ромската общност, но не се вписват в стереотипите, които обикновено им приписват. Те се млади, образовани и са твърдо решени да работят избраните от тях професии.

Зюмбюла Ламбева е единадесетокласничка от Пловдив. Мечтае да следва медицина, но признава, че събирала доста смелост, за да реши да се подготвя.

"Когато започнах 11 клас в Пловдив, бях нова ученичка, тогава ме гледаха като "черната овца", но аз се доказах. Искам да продължа да следвам медицина, ходя на уроци по биология и химия. Благодаря на моето семейство, че ме подкрепят, отначало ме беше много страх не знаех как ще ме гледат", сподели тя.

Таня Христова от Котел е магистър по криминалистика, а в момента учи "Киберсигурност" в Академията на МВР. Казва, че обществото у нас е все още предубедено към ромите.

"На мен не ми личи че съм ромка, много от моите познати, приятели са дискриминирани заради тъмния цвят на кожата, заради акцента който имат, но всъщност са добри специалисти", коментира Христова.

А доказателството, че младите жени могат да се развиват е фактът, че в тяхната общност вече има много примери за завършили не само висше образование, а и докторанти.

"Ромската жена има малко повече проблеми от останалите жени. Първо - защото е жена, второ - защото ромската общност я притиска със стари традиции и предразсъдъци, а една ромска жена трябва да преодолее всички тези неща", сподели регионалният координатор на "Амалипе" - Шумен - Силвия Станчева. 

"Най- голямото предизвикателство е да се преборят със себе си, да си повярват че могат", допълни Теодора Стефанова от "Амалипе"

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК