Демерджиев: Голяма част от директорите на "Вътрешна сигурност" са отстранени

Лица от криминалния контингент се преориентират към каналджийство по границата със Сърбия и Румъния

24.11.2022 | 17:23 Редактор: Вяра Димова
Демерджиев: Голяма част от директорите на

Голяма част от директорите на Дирекция "Вътрешна сигурност" са отстранени. Имаше задържани и отстранени служители към момента се работи изключително активно. Оценявам дейността като подобряваща се и стабилизираща се към този период. Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Иван Демерджиев припомни, че вчера е внесъл проект за Закон за промени в Наказателния кодекс, който се отнася за трафика на нелегални мигранти, като допълни, че мерките, които се предвиждат не са свързани само с увеличение на наказанията.

Той добави, че има лица от криминалния контингент на България, които се пренасочват към каналджийство по границата със Сърбия и Румъния, а правоохранителните органи третират тази дейност като не толкова опасна. 

Демерджиев уточни, че последното действие по отношение на каладжийството, след злощастната смърт на границата с Турция, е било да се направи двустранна комисия, която да се занимава с въпросите по границата и от двете страни.

"Мерките, които се прилагат, се прилагат постоянно, те не са едни и същи. Тактиките, които прилагат тези лица, също", отбеляза той и обясни, че каналджиите са започнали да возят малки групи хора и да карат с изключително висока скорост, както и да не спират при сигнал от страна на органите на реда.

Вътрешният министър е категоричен, че навлизането на нелегални мигранти не е в повече, спрямо тези, които са били преди момента на встъпването му в длъжност.

Поддържаме комуникация със синдикалните организации, съобщи Демерджиев. Голяма част от обществените поръчки, свързани с униформите на служителите, са стартирали, обяви той.

В Бургас по думите му е подобрена цялата организационна дейност и всеки екип има координати с останалите, пише БГНЕС.

В жандармерията се правят активно тестове как да използват наличните средства, а служителите са обучени и служебният министър изрази надежда, че повече няма да се стига до трагични инциденти. Правят се и тактически подготовки по АМ "Тракия".

"Аз толерирам използването както на личното оръжие, така и на наличните средства за противодействие, ако те се използват съобразно закона", каза още Демерджиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)