Задържаха 10 души при разкриването на група за каналджийство

Четирима души са привлечени като обвиняеми

20.10.2022 | 13:29 Редактор: Искра Ангелова
Задържаха 10 души при разкриването на група за каналджийство

Съвместна специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция е проведена тази сутрин. Действията са осъществени от служители на Главна дирекция "Гранична полиция", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Държавна агенция "Национална сигурност" под ръководството и надзора на Софийската градска прокуратура.

В хода на операцията на територията на град София, област София и област Монтана са извършени 13 претърсвания и изземвания с предварително разрешение от съда и 4 претърсвания и изземвания в условията на неотложност. Иззети са множество веществени доказателства - мобилни телефони, SIM карти, документи, включително такива, за които присъстващ при претърсванията експерт е счел, че са неистински, преносими компютри и др.

За 24 часа по реда на Закона за МВР са задържани 10 лица, от които СГП привлече като обвиняеми четирима мъже - двама иракчани и двама българи. И четиримата са осъждани.

Според наблюдаващия прокурор събраните в хода на разследването доказателства са достатъчни, за да се направи обоснован извод, че за времето от 31.05.2021 г. до 20.10.2022 г. четиримата обвиняеми са участвали в организирана престъпна група, съставена да върши в страната престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години - престъпления по чл. 280 и чл. 281 от НК. Групата е създадена с користна цел - да извлича облаги от превеждането на отделни лица или групи от хора, които не са български граждани, през границата на страната, без разрешение на надлежните органи на властта, както и от противозаконното подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона.

Наблюдаващият прокурор постанови обвиняемите да бъдат задържани за срок до 72 часа. Предстои СГП да внесе искания в Софийския градски съд за вземане спрямо обвиняемите на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Разследването по случая продължава.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК