Междусъседски спор активира свлачище в Якоруда, постройки са застрашени от рухване

Проблемът възникнал покрай строежа на бетонна стена между два имота

23.11.2022 | 13:46 Редактор: Петя Кръстева

Междусъседски спор доведе до активиране на свлачище между къщи в Якоруда. Земните основи поддали, след като един от съседите решил да копае с багер в двора си.

Сега застрашени от рухване са няколко постройки – предимно селскостопански, а хората, чиято собственост са те, се страхуват и за собственото си здраве. 

Проблемът за семейство Еврови от Якоруда възникнал, когато съседът им решил да строи бетонна стена между двата имота. Той започнал да копае с багер, но тогава земната маса внезапно се свлякла. Свлачището продължило да е активно, докато накрая основите на няколко постройки се оказали опасно подкопани. 

"Това крие опасност и за нас. Тези сгради отгоре са с материал, има селскостопански инструменти. Всичко всичко се руши, в тези дупки ще падне някой и ще се пребие", коментира Ваня Еврова. 

Семейството води спор със съседа си от няколко месеца. Те също искат свлачището да бъде укрепено, но не са съгласни да се навлиза в имота им. 

Съседът на Еврови отказа да застане пред камера. По телефона той обясни, че има огромното желание да укрепи свлачището, но не може да продължи строителните дейности, защото му е нужно писмено съгласие от съседите. Ако действа без тяхното "да", нарушава закона.

Сега изход не се вижда, а земните маси продължават да се свличат. От общината обясниха, че е необходимо съгласието на всички съседи, за да се изгради подпорна стена. Ако това не се случи, строителството на укрепителното съоръжение би било незаконно. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.