Свлачището в Албена не се активира за първи път, според местните причината е текла вода

Районът ще се обследва внимателно, тъй като има опасност от нови срутвания

09.08.2022 | 17:35 Редактор: Теодора Патронова

Мъж и жена са спасени, след като бяха затрупани тази сутрин от свлачище в курорта Албена. Настанени са в болница, без опасност за живота.  Свлачището вече е обезопасено, но на място остава денонощен полицейски патрул, докато мястото не бъде разчистено. А районът ще се обследва внимателно, тъй като има опасност от нови срутвания.

Земната маса се активизира около 10:30 сутринта. По пътя помита ресторант и автомобил. Няколко минути преди инцидента, Евгени е пил кафе в заведението.

"Чух огромен тътен, огромни дървета започнаха да падат и след тях целият скат се срина, още не мога да осъзная какво се случи, хората бяха затрупани в магазинчето под нас. И жената, и мъжът се чуваха, че са живи. Слава Богу, че са ги спасили", разказа той.

Затрупаните са мъж и жена, наематели на отнесеното от земната маса заведение. По чудо оцеляват в природното бедствие.

"Особено жената е имала огромен късмет, че е застанала между два фризера и стената, а единият фризер е играл ролята на подпора, така че не е позволил струпването на покрива върху нея", обясни кметът на Балчик Николай Ангелов.

По време на инцидента плажът е пълен с туристи, околните заведения също.

"В 10 и нещо се чу много силен гръм и се чу трошене на стъкла, излязохме от съседното заведение и забелязахме от баира клони, пръст, затрупаха заведението и целият път пред заведението", разказа очевидецът Пламен Калинков.

Това не е първият инцидент на това място. През 2003 година скатът отново поддава, загиват двама души. И тогава, и сега според местните причината е една.

"Чувам от хора, че е от водата  От горе има стара сграда, която е занемарена. Има водопровод и може водата да  е текла", смята Евгени Цонев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК