По-високи пенсии и заплати, ама друг път: Абсурдно е да се живее с толкова пари

Според бизнеса всяко повишаване на минималната работна заплата ще води до ръст и на средната

22.11.2022 | 18:43 Редактор: Петя Кръстева

Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие за индексиране на пенсиите и повишаване на обезщетенията за майчинство. Социалните партньори отхвърлиха и предложението на левицата за увеличение минималната работна заплата.

Радослава работи като кредитен посредник. Смята, че увеличение на минималната работна заплата е необходимо, тъй като за семействата е непосилно да се справят. 

"С оглед на инфлацията е абсурдно да се живее с толкова пари", категорична е тя. 

Едно от предложенията на БСП е минималната работна заплата да стане 50% от средната за предходните 12 месеца. То обаче срещна подкрепа само от синдикатите. 

Работодателите и държавата отхвърлиха предложението. Според бизнеса всяко повишаване на минималната работна заплата ще води до ръст и на средната. 

"Много по-обективно е определянето на механизъм, който да е свързан с медианната работна заплата, която е възнаграждението, което получава средният работещ в България", коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Гражданите пък са на мнение, че трябва да има увеличение на доходите, а не на минималната работна заплата. 

"Минималната и средната заплата са много относителни неща - с 500 и 5000 не е едно и също. Всичко става трудно разходи, отопление, храна всичко е много трудно", констатира Цветомир.

Социалните партньори не постигнаха съгласие по нито едно от  направените шест предложения. Отхвърлена беше и еднократната помощ за всяко второ и трето дете да е минимум 10 минимални работни заплати за работещи родители.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.