НСТС не се разбра за промените в Кодекса на труда и минималната заплата

Георги Гьоков от БСП отрече обвиненията за предизборни действия и предложения

22.11.2022 | 12:46 Редактор: Петя Кръстева

Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие за промените в Кодекса на труда.

От Българската стопанска камара (БСК) определиха Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители, за повишаването на минималната работна заплата от 710 на 850 лева, като "бъдеща предизборна кампания".

Становището на Министерството на труда и социалната политика е, че размерът на минималната работна заплата е най-малкият критерий, който трябва да бъде следван, и че промените в законодателството следва да се установят в процедура заедно със социалните партньори.

Министерството на финансите също не подкрепя законопроекта, защото той навежда на мисълта, че това е един чисто административен подход. От финансовото министерство също искат да се разработи механизъм в сътрудничество със социалните партньори, които да определят начина за сформиране на минималната работна заплата, предаде БГНЕС. 

Георги Гьоков заяви, че знае предварително какво ще кажат от работодателските организации, от МФ и от МТСП. По отношение на обвиненията, че от БСП искат повишаване на минималната работна заплата като печеливша стратегия за предстоящи избори, Гьоков отрече това да е така и уточни, че това е политиката на БСП от дълги години и не предлагат нищо ново.

"Това трябва да го направим и е крайно време, от 10 години се лутаме в този механизъм и все не го изработваме. Тази тема ще бъде актуална изключително дълго време напред. Първо, защото сме с най-ниски доходи в Европа и второ - защото тази криза ще си отиде и ще дойде друга", заяви той.

Според Гьоков тези критерии, свързани с адекватното определяне на механизъм за минималната работна заплата, могат да доведат единствено и само до обезлюдяване и хора от градове като Видин да дойдат в столицата, която ще стане 5-милионна.