НСТС обсъжда осъвременяване на пенсиите по швейцарското правило

Промените са предложени от депутати от "Продължаваме промяната"

22.11.2022 | 06:53 Редактор: Тодор Петров
НСТС обсъжда осъвременяване на пенсиите по швейцарското правило

Осъвременяване на пенсиите по така нареченото швейцарско правило - това ще обсъжда днес Националният съвет за тристранно сътрудничество на извънредно заседание. Промените са предложени от депутати от "Продължаваме промяната". 

Проектът предвижда доходите на пенсионерите да се индексират със 100% от нарастване на средния осигурителен доход или със 100% от нарастването на инфлацията, в зависимост от това кой показател нарасне повече. 

БСП има два внесени законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване. Единият предвижда пенсиите, отпуснати до 24 декември миналата година, да се преизчислят от 1 януари 2023 с процент 1,35 за всяка година осигурителен стаж, без превръщане. Вторият проект предвижда обвързване на обезщетението за гледане на дете от 1- до 2-годишна възраст с минималната заплата. 

А от ДПС предлагат промени в дефиницията за действителен осигурителен стаж, като се включи и времето на наборната или мирновременната алтернативна служба, на времето, през което репресираните в периода от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане.

Снимка: БГНЕС