Тристранката не постигна единодушие за социалните мерки, предложени от партиите

От ДПС настояват службата в казармата да се зачита като трудов стаж

22.11.2022 | 13:58 Редактор: Петя Кръстева

Шестте предложенията на три от партиите - БСП, "Продължаваме промяната" и ДПС, не бяха приети с единодушно одобрение от днешния Национален съвет за сътрудничество. Държавата, работодателите и синдикатите обсъдиха идеите на политическите сили, въпреки че това не е задължително, когато вносители на промените са депутати. Сред предложенията бяха преизчисляване на пенсиите, признаване на казармата за стаж, промяна в швейцарското правило, данъчни облекчения за семействата и други. Срещу част от предложенията бяха синдикатите, срещу други държавата. Част от работодателите подчертаха, че промени в пенсиите трябва да стават само в бюджетна процедура, каквато към момента няма

По време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, от БСП поискаха увеличение на минималната работа заплата - тя да бъде 50% от средната за страната. Съгласие обаче не беше постигнато.

Работодателските организации и Министерството на финансите се обявиха "против", а синдикатите - "за". Левицата предлага и преизчисление на пенсиите от началото на 2023 г., както и еднократна помощ за второ и трето дете в размер на 10 минимални работни заплати. 

Социалните партньори обсъждат още две предложения. От ДПС настояват годините, прекарани в казармата, да се считат за действителен стаж, а от "Продължаваме промяната" - осъвременяване на пенсиите и промяна в швейцарското правило.