Радев: Цените ще продължат да се покачват заради войната в Украйна

Тепърва събитията ще оказват своето негативно влияние върху нашата икономика, смята президентът

22.11.2022 | 13:42 Редактор: Ирена Бакърджиева

Войната в Украйна спира икономическото развитие на Черноморския регион – това коментира президентът Румен Радев по време на конференцията: "Черно море: по-Близкият изток". Според държавния глава България трябва да бъде ангажирана с укрепването на мира и сигурността в региона на Черно море.

Според президента, цените ще продължат да се повишават заради дестабилизацията, която носи военният конфликт, особено в региона на Черно море.

"Драстично се повишиха застраховките на морските превози в много, много пъти. Турция се възползва и повиши 5 пъти таксите през проливите. Тепърва всички тези действия и събития ще оказват своето негативно влияние върху нашата икономика", категоричен е Румен Радев.

Държавният глава е на мнение, че България трябва да бъде ангажирана с укрепването на мира и сигурността в региона на Черно море.

"Аз съм сред гласовете, които настояват за незабавно прекратяване на войната в Украйна и намиране на решение на конфликта със средствата на дипломацията", заяви президентът.

А освен средствата на дипломацията, трябва да се мисли и за замразените конфликти, припомни Радев.

"Знаем откъде идва 1/3 от нашия газов микс и на какви цени, ние сме заинтересовани там да има мир. Отново разгледахме с президента Алиев, търсихме възможности на диверсификацията на доставките на нефт, един проблем, който стои пред България", уточни държавният глава.

Президентът призова за далновидност и възползване от географското положение - разширяване на граничния пункт "Капитан Андреево" и обръщане на нефтопровода Бургас-Александруполис заради дерогацията към руския нефт.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


3
1 rate up comment rate down comment 0
не съгласен
преди 1 година
Цените се надуват изкуствено от спекула и липсата на държавност ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
РадевНаСъд
преди 1 година
Не бяха ли само ПП-ДБ виновни за цените на храни, горива.... А служебното и Бойко бяха героите на народа и обещаваха да свалят цени като от преди войната? Пак се изсмивате в лицетона *** милиони хора с глупостите, които творите и не поемането на отговороност. Ама то война ли има на изток според Радев? Продажници. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
не съгласен
преди 1 година
Цените се покачват основно заради грешни политически решения на предишния кабинет и спекула! Какво внасяме от Украйна, та толкова да надуе инфлацията? Сигнализирай за неуместен коментар