Експерти: Намирането на Александър след обявяването на парична награда е странно съвпадение

Не се изключва в основата на изчезването да е семейна драма

21.11.2022 | 18:40 Редактор: Ваня Кузманова

Оптимистични са прогнозите на лекарите от "Пирогов" за състоянието на 12-годишния Александър от Перник. Детето се чувства добре. Баща му е неотлъчно до него. 

"Направи се оценка на здравословното му състояние и детето е в добро общо състояние. Няма някакви наранявания или повреди, които да имат пряка опасност за живота на  момчето или неговото здраве. Възстановява се адекватно. Така че смятаме, че всичко ще продължи и ще мине както трябва. Привеждаме го днес от реанимация в нормална стая. Ще го наблюдаваме още малко и ще го изпишем", заяви изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. 

С Александър работят и психолози. И макар детето вече да е при семейството си, разследването за изясняване на фактите около изчезването му продължава. Работи се по всички версии. 

Според психиатъра д-р Веселин Герев точно специфичното състоянието на детето му е помогнало да оцелее. 

"Много характерно за аутистите са така наречените дромоманни прояви. Дромомания е термин, който означава "хващам пътя". За тях е характерно, че импулсивно могат да тръгнат нанякъде без цел и посока. Александър десетки пъти е излизал и се е връщал. Това е характерна проява", посочи психиатърът д-р Веселин Герев.  

Чудото на оцеляването на Александър се крие в него самия, смята специалистът. 

"Това е един парадокс, защото детето е емоционално, изпитва страх не от това, че е само в гората, а от това, че трябва да контактува с непознати хора. Възможно е дори доброволците, които са го търсили, и полицията, да са се разминавали с него и то да се е криело от тях. Ситуацията най-вероятно е такава. Доброволците са му оставяли вода и храна и то на практика е консумирало", допълни д-р Герев. 

Според експерти намирането на детето ден след обявената от бащата парична награда е странно съвпадение. 

"Аз съм работил по отвличания и принципно не е добре да обещаваш пари", каза бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов. 

Предполага, че действията на бащата са съгласувани с разследващите органи. И не изключва в основата на изчезването да е семейна драма. 

"Ако погледнете на картата, там, където е намерено е един завод, заобиколен от ниви. При положение, че го търсят хиляди ми е малко странно", допълни той.  Разследването по случая продължава. 

"Възможно да е чудо. Логично е да се провери версията дали детето е държано против волята му, защото ние сме възрастни хора. Аз лично бих се притеснил да преценя дали мога 9 дни да оцелея без храна, вода, без дрехи в планинска местност по това време на годината", заяви главният прокурор Иван Гешев. 

От прокуратурата се прави обстоен преглед на мястото, където беше открито детето.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Facebook