Психиатър: Има вероятност Александър да разкаже след време какво му се е случило

"Да си хванеш пътя" е честа импулсивна проява на такива деца", смята д-р Герев

21.11.2022 | 18:10 Редактор: Ирена Бакърджиева
Психиатър: Има вероятност Александър да разкаже след време какво му се е случило

"Сашко е един голям късметлия, защото проблемът, който има, го е тласнал към импулсивния акт да тръгне да скита из гората и същият този проблем го е запазил жив. Вижте каква ирония на съдбата! Това не му се случва за първи път", каза пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.

Той обясни, че заболяването "аутизъм" значи капсулация, липса на всякакви възприятия и отговор. Обикновено страдащите са деца, отключва се в детската възраст.

"Това са едни вглъбени в себе си хора, някои от тях даже са гении в някаква област. При тях са засегнати и трите най-важни сили на психичната дейност. Има едно тотално разстройство, срив и липса на връзки между емоции, воля и мислене. В началната фаза - при децата най-засегнати са волята и емоциите. Мисловният процес се засяга много по-късно. Остава си на едно ниво – компактно образно мислене", уточни д-р Веселин Герев.

"Да си хванеш пътя" е честа импулсивна проява на такива деца. В началото, самото заболяване е такова, че всичко му е и като на сън, и като в реалност. И чак когато вече всичко му се е прояснило, той вече се е загубил. И започва да бърка, да се припознава - тук съм минавал, там не съм минавал, това ми е познато, това не ми е познато. Това е всъщност проблемът, който е тласнал детето към тази проява", поясни психиатърът.

Защо обаче Сашко се е съхранил толкова дълго време - отговорът на д-р Герев от медицинска гледна точка е, че тези хора, при които са засегнати емоциите, са емоционално нивелирани.

"Емоцията няма амплитуда, тя е постоянна. Имат единствено страх от визуален и телесен контакт с непознати хора. Но въпреки това в паника няма да изпаднат. Това е фактът, който е задържал детето толкова дни живо", смята д-р Герев.

Психиатърът не изключва възможността Сашко на много пъти да се е срещал с тези, които го издирват, но най-вероятно се е крил от тях заради страха, че това са непознати хора, пише "Фокус".

Има вероятност Сашко да разкаже все пак след време какво му се е случило. Това е въпрос на някакъв проблясък, импулс. "Както е тръгнал да ходи, така в един момент може да започне да разказва и да говори за това и да не може да се спре. Но е възможно и нищо да не се случи", каза още д-р Веселин Герев.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Учител
преди 1 година
И все пак МВР да следи пътя на парите!Има много начини ,ако вече не са дадени чрез други хора и институции. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Яна
преди 1 година
Ще открехна една голяма заблуда в психиатрията - и до ден днешен тази област в здравеопазването е на погрешен фундамент. Защо ли, защото тъмните сили желаят да властват и дерибействат в човешките души и тела и да не се знае за тях и тяхната дейност.Ако психиатрите и учените в тази област бяха прочели Библията, най-вече Новия Завет, ако бяха проследили дейността на Исус, щяха да бъдат шокирани и биха си скъсали дипломите.Всички психически отклонения се дължат на властването на демони в хората ... Сигнализирай за неуместен коментар