Александър още не говори за преживяното, изследват дрехите му, как и дали се е движил 9 дни

За момента не са констатирани следи от насилие към детето

20.11.2022 | 13:33 Редактор: Елеонора Танева

Въпреки че към момента няма данни 12-годишният Александър да е бил отвлечен, разследващите ще продължат да работят и по тази версия до пълното изясняване на всички факти, свързани с неговото изчезване. 

Министърът на вътрешните работи също потвърди, че тази версия не е напълно отхвърлена. По случая предстоят още разпити. Възложена е и съдебно-медицинска експертиза за състоянието на детето. 

Намирането на Александър след 9 дни търсене не означава край на разследването, обявиха от прокуратурата и от МВР. Именно фактът, че е оцелял толкова време навън без храна и вода, буди съмнение дали детето не е държано насила през тези няколко дни.

"В момента не можем да говорим за отвличане. Няма и данни, които да говорят за отвличане, но ще проверим всички версии, включително и тази", коментира Иван Демерджиев.

В момента състоянието на детето отговаря на това да е престояло в гората действително през тези дни.

"Все още не е установено как се е движил и дали се е движил. Това ще бъде предмет на разследването. Ние ще проверим включително и това дали детето не е държано някъде", уточни говорителят на Окръжната прокуратура в Перник - Албена Стоилова.

Няма данни от бащата да е искан откуп, но разследващите ще проверяват и дали появата на детето не е свързана с обявената награда от 100 000 лв. 

Предстои да бъде възложена съдебно-медицинска експертиза за състоянието на Александър. За момента не са констатирани следи от насилие.

"Иззети са дрехите на детето, с които е било намерено. Мога да потвърдя, че те са тези, с които е било в деня, в който е изчезнало на 11 ноември", уточни Албена Стоилова.

Ще се търсят следи и по тялото, и по дрехите на Александър. Предстоят разпити на спасителите на детето, както и на майката. 

"Ще разпитаме и майката по един или по друг начин. Тя все още не е в България. По нейни данни, има нагласата да дойде. Тя искаше да приключи издирването на детето и се надяваме това да бъде така", поясни говорителят на Окръжната прокуратура в Перник.

 

"Ще бъдат разпитани всички по този случай, включително и хората, които са подавали информация да са виждали детето през тези дни, в които беше изчезнало", каза служебният вътрешен министър. 

Досега детето не е говорило, но на по-късен етап с помощта на специалисти и бащата, ще бъдат направени опити Александър също да бъде разпитан. Неотлъчно до него са баща му и баба му.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.