Доброволци, сигнали на ясновидки, парична награда - хронологията на издирването на Александър

Намерен след 9 дни в неизвестност

19.11.2022 | 18:52 Редактор: Вяра Димова

Издирването на Александър ще се запомни с безпрецедентния си мащаб и участието на стотици хора, които се включиха, за да помогнат на семейството. 

Ден след изчезването на 12-годишното момче стотици доброволци от София, Перник и региона, служители на МВР, планински спасители с обучени кучета, термокамери, хеликоптер и дрон, започнаха издирването му. 

Оказва се, че детето не бяга за първи път. Трудният терен и времето не отказаха никого. Часовете минаваха бавно, надеждата обаче остана. А доброволците станаха още повече. В неделя там отиде и президентът Румен Радев.

В понеделник от прокуратурата заявиха, че семейството е било разпитано, но бащата не е бил подлаган на детектор на лъжата. Работеше се по всички версии. 

Поредно денонощие без информация за детето. Сигналите стават все повече, основно фалшиви. Хеликоптер облиташе района. Заговори се и за отвличане. 

Доброволци започнаха да търсят детето и в София, по сигнал на бащата. Усилията в сряда бяха насочени към водоеми и гориста част в района. Експерти допуснаха, че може детето да се крие. 

На седмия ден от изчезването версиите клоняха към отвличане. Родителите на майката не знаеха дъщеря им да е извикана на разпит. А бащата Александър Цветанов написа, че е казал истината. 

В четвъртък започна първото голямо оттегляне на доброволци, които се отказваха от издирването заради организацията и грешните сигнали от бащата. А в петък той обяви и парична награда от 100 000 лева за намирането на сина му. 

Доброволците бяха категорични, че ще останат там и ще го търсят, но не заради парите. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.