Героят Александър! 9 дни силна воля за живот и борба за оцеляване в студ, дъжд и сам в гората

Прокуратурата не отхвърля нито една версия за случилото се

19.11.2022 | 18:36 Редактор: Елеонора Танева

След 9 дни в неизвестност откриха 12-годишният Александър от Перник в труднодостъпно планинско дере край Радомир. Открит е изтощен, но жив. Тези думи баща на изчезналия без след Сашко чака вече 9 дни. 

"Няма по-хубаво нещо!", каза Александър Цветков пред Bulgaria ON AIR.

Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара и делтапланеризъм в Перник са хората, които спасяват 12-годилното дете от студа и неизвестността на планината. Момчето е намерено в дере в труднодостъпна местност край Радомир.

"По външния му вид си личи, че се е движел - мръсен, изтощен, гладен. Дадохме му вода и го сгряхме. Планината може да е майка и мащеха, в случая е била майка", каза Милко Михалков.

Веско е първият, който забелязва Александър. 

"Не можах да повярвам... 5 секунди стоях и го гледах, когато видях, че помръдна, извиках друго момче, завихме го, свалихме му мокрите дрехи", разказа за първите минути на срещата им Веско.

Спасителите споделят, че се включват от първия ден на издирването.

"И аз също имам деца. Поставям се в негово положение", каза Милко.

По време на спасителната акция, в която се включиха хиляди доброволци, се появиха съмнения, че 12-годишното момче може да не е избягало само. От прокуратурата в Перник заявиха, че проверяват всички версии за изчезването му, включително отвличане.​​​​​

"По отношение на оцеляването - знаехме, че той може да издържи дни в планината. Нямаме информация някой да го е приютил и държал", коментира директорът на ОДМВР в Перник, ст. комисар Павел Млеканов.

А кметът на Перник не скри сълзите си и благодари на всички включили се в издирването.

"Виждате, Сашко ни обедини", каза Станислав Владимиров.

За намирането на детето бащата беше обещал и награда от 100 хил. лв. Спасителите обаче се отказват от нея. 

Вижте повече в репортажа на екипа на Борислава Алексова.