Арх. Шишков: Започваме проверки, няма да позволим да не завършим интерконектора докрай

Регионалният министър обясни, че останалите за довършване дейности по обекта не влияят на функционирането на газовата връзка

17.11.2022 | 14:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Арх. Шишков: Започваме проверки, няма да позволим да не завършим интерконектора докрай

"От днес стартираме сериозни проверки за довършването на последващите етапи от междусистемната газова връзка Гърция – България", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Днес той направи проверка на обекта в частта му при газоизмервателната станция Стара Загора. Заедно с началника на ДНСК арх. Деляна Панайотова министърът се запозна на място докъде е стигнало строителството на оставащите за довършване етапи от интерконектора.

"Има да се довършва един път, който осигурява достъп до най-близкото село и по който виждам, че не се работи, както и един кабел, за който в момента се коментира да бъде въведен в експлоатация и да се изпълнят докрай противоерозионните мерки", констатира министърът. "Това са нещата, които трябва да бъдат завършени по най-бързия начин по строежа", добави арх. Шишков. 

Той беше категоричен, че държавата не може да си позволи да не завърши газовата връзка докрай. Затова още във вторник следващата седмица ще събере на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството представители на всички изпълнители на обекта.

"Заедно с участниците в строителството ще направим ясен график с много ясни срокове, както направихме в първия етап на обекта, за да завършим и останалите етапи от него", подчерта арх. Шишков.

В Стара Загора регионалният министър обясни, че останалите за довършване дейности по обекта не влияят на функционирането на газовата връзка, но е важно противоерозионните мерки да бъдат изпълнени, за да няма щети върху природата, информира БГНЕС.

"Много пъти го коментирам, ще го кажа отново – колко много недовършени неща има в държавата. Този обект поне ще направим всичко възможно да бъде завършен", заяви министърът.

По повод оплаквания на жители от близкото село, че пътищата в района са разбити от тежкотоварните машини, които са преминавали при строежа на интерконектора, Иван Шишков беше категоричен, че ще съдейства те да бъдат оправени.

"Знаете много добре, че още когато въвеждахме обекта в експлоатация, областните управители направиха доста сериозни разговори с кметовете. Така че ще направим един пълен списък за всичко, което трябва да бъде възстановено", подчерта министърът и допълни, че смисълът на финиширането на обекта докрай ще бъде след този обект да няма щети нито за природата, нито за населените места и той да функционира така, както трябва.

Снимка: БГНЕС