Министър Росен Христов: Украйна скоро ще иска ток от България

"Цената на газовия микс в България е смъкната", заяви служебният енергиен министър

16.11.2022 | 16:53 Редактор: Ваня Кузманова
Министър Росен Христов: Украйна скоро ще иска ток от България

Европейската комисия в никакъв случай не иска да предоговаря по отношение на декарбонизацията, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в отговор на въпрос на Теменужка Петкова от ГЕРБ на заседание в Комисията по енергетика в парламента.

Молдова се обърна към нас с искане на електроенергия, съобщи Росен Христов и добави, че в скоро време очаква това да се случи и от страна на Украйна, като отбеляза, че всичко това се дължи на войната.

Цената на газовия микс в България е смъкната, благодарение на задействането на проекта за интерконектора с Гърция, за което заслуга по думите на енергийния министър, има и министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. 

Росен Христов отбеляза, че когато е встъпил в длъжност като служебен министър на енергетиката проектът е бил в изостанал стадий, много далеч от пускане, но благодарение на усилията на служебното правителство той е получил Акт 16 и пускането му в експлоатация.

В порядъка на 3 месеца резултатите са видими и те са в резултат от нашите действия, подчерта той.

Относно решението за батериите министър Христов каза, че Министерството на енергетиката няма информация за проведени анализи. Той допълни, че проектът има цел изграждането на множество центрове за съхранение на тези батерии, като става въпрос за огромно количество батерии, от порядъка на около 6 хил. контейнера. 

Регулираният пазар остава само за битовите потребители, за небитовите има други мерки, които на практика защитават всички потребители, уточни Христов.

"Докато няма одобрение от ЕК за държавна помощ, компенсациите за бизнеса не могат да влязат в сила. Неговата препоръка е да се преразгледа това решение – първо, подходът към всички потребители да е еднакъв. Решението изключва мрежовите оператори, виждаме, че е необходимо и те да бъдат компенсирани", каза още енергийният министър.

Абсолютно всички пари, които събираме от свръхпечалбите в предприятията, влизат във Фонда за енергийна сигурност и се изплащат. Данните са прозрачни, така че е ясно къде отиват всички средства, обясни той.

Относно енергийната сигурност Росен Христов добави, че България неслучайно е износител и то от най-големите в Европа. 

"Всички около нас внасят от нас. Списъкът се очаква да расте. Ако затворим мощности, например при едно аварийно изключване, в зимния период, ние няма откъде да внесем, защото те всички внасят от нас. Анализите казват, че ние просто няма да имаме ток", заяви той, цитиран от БГНЕС. 

Енергийният министър посочи, че до края на годината очаква програмата за соларните панели за домакинствата да заработи, като проектът съвсем скоро ще бъде публично представен и даден на обществено обсъждане.

Относно разширяването на "Чирен" министър Христов съобщи, че проектът няма да бъде забавен. Амбициите на Министерството на енергетиката са да се реализира и проект за второ газохранилище.

"Ние не купуваме втечнен газ от Русия. Танкерът, който беше стоварен за нас преди няколко седмици, е от Норвегия. Главното за нас е да не финансираме газ от Русия", уточни енергийният министър и допълни, че страната ни изисква сертификат за произход. Той допълни, че изисквайки такъв сертификат, ние не плащаме за руски газ, а за такъв от различен произход.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)