Росен Христов: Не се очаква поскъпване на газа през зимните месеци

"Може да разчитаме на едно стабилизиране на цените", смята енергийният министър

13.11.2022 | 15:20 Редактор: Петя Кръстева

"Няма да има повишаване на цените на газа през зимните месеци", прогнозира в Бургас служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той очаква стабилизиране на цените на топлоенергията през настоящия отоплителния сезон. Христов се позова на анализи на цените на природния газ и на обявените цени на парното за декември. Очакваната цена за следващия месец е около 145 лв. Енергийният министър беше в региона, за да инспектира ремонта на подстанция "Хоризонт", която спря работа по време на бурята през септември и остави Сарафово и Поморие без ток.

"Нашите анализи показват, че може да разчитаме на едно стабилизиране на цените и както виждате цените за декември са все така достъпни - от порядъка на 145 лв. Декември, януари и  февруари са месеците с традиционно най-високи цени, така че аз вярвам, че януари и февруари ще може да осигурим газ приблизително в този диапазон, така че зимата да мине сравнително леко", коментира той.

По думите на изпълнителния директор на ЕСО Ангелин Цачев трасето, което захранва подстанция "Хоризонт" е било възстановено предсрочно.

"С около 15 дни по-рано сме подали напрежение и сме захранили подстанцията, а утре ще приключи възстановяването на постоянната схема на работа. Инвестицията, която сме направили за възстановяване на аварията  е на стойност над 1 млн. и 400 хил. лв.

Христов коментира и изказването на бившия енергиен министър Александър Николов, че ще го даде на прокуратурата за неверни твърдения, че е нанесъл щети за милиони.

"Това е евтин начин за търсене на пиар и медийно внимание. Това, което аз казах е, че министърът на енергетиката трябва да носи отговорност за своите действия. Ако съдът реши, че не съм прав, то аз ще понеса отговорностите, но аз още веднъж го повтарям. Тъжно и смешно е бивш министър да се занимава с клюки и някакви евтини трикове за привличане на внимание", подчерта той.

Снимка: БГНЕС