Партньорството под условие - Петков и Василев с червена линия към БСП

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи нов вариант за кабинет чрез споразумение по политики

11.11.2022 | 18:10 Редактор: Ваня Кузманова

Партньорството между "Продължаваме промяната" и БСП вече е под въпрос. От партията на Петков и Василев поставиха ново условие - БСП да се откаже от хартиената бюлетина. На този фон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи нов вариант за кабинет чрез споразумение по политики. 

Нови разделителни линии и искри между бившите коалиционни партньори от правителството на Петков. От "Продължаваме промяната" са категорични, че хартиените бюлетини ще доведат до злоупотреби при вота и поставиха условие на БСП за бъдещо партньорство.  

"Голямата разделителна линия за нас е хартиената бюлетина, ако БСП държат на нея, което отваря възможността за злоупотреби, това за нас е истинска червена линия. Ако преосмислят, ще можем да продължим с разговорите", заяви Кирил Петков.

От "Демократична България" пък начертаха 3 основни приоритета, които според тях трябва да залегнат в евентуален кабинет и също подчертаха, че политиките на левицата се отдaлечават все повече от техните. 

"С БСП имаме много фундаментални различия вече, изключвам даже войната в Украйна, но напънът за купуване на избиратели, са огромни харчове", посочи Владислав Панев от "Демократична България". 

Левицата на този етап отказва коментар относно новите червени линии в преговорите. Вчера обаче лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че е готова за разговор с "Продължаваме промяната". 

"Вървим по реда на Конституцията. Първи мандат - ГЕРБ - решават какво да правят - без нас. На "Продължаваме промяната" ще се отзовем. За третия има думата президентът", заяви Корнелия Нинова. 

На фона на раздора при бившите партньори, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е удачен вариант, третият мандат да отиде при "Български възход". Не изключи и подкрепа за мандата на втората парламентарна група. 

"Още по-голям оптимист съм за съставянето на кабинет. Без нерви и без его, дадох вчера формула. Ако след всички срещи на партиите, което е огромен напредък, се изготви документ, гарантиран от партиите, от министри, които не са политически лица, както е служебното правителство, с кратък мандат, да мине зимата, и оттам нататък е ясно, че се отива на избори", посочи Бойко Борисов. 

При евентуално съставяне на по-широко коалиционно управление и подписан ангажимент, няма да има значение кой е премиер и всичко ще се решава в Народното събрание, допълни още Борисов.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)