Стефан Янев не изключи възможността да е кандидат за премиер: Ще има ли правителство?

От ДПС са в готовност да участват в срещите, инициирани от ГЕРБ

08.11.2022 | 19:42 Редактор: Ваня Кузманова

Без конкретни резултати, но със спорове по бюджета, макар и кратки. Така премина първата среща след извънредния вот между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната". 

Двете най-големи политически сили в парламента започнаха разговори с ясната заявка за търсене на допирни точки по конкретни политики. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков подчерта, че партията ще бъде в ролята на конструктивна опозиция и няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС.

Основните противоречия между двете партии дойдоха в частта за бюджета за следващата година. Според ГЕРБ с предложените мерки от "Продължаваме промяната" е трудно да се постигне дефицит само от 3%. От партията на Кирил Петков и Асен Василев призоваха ГЕРБ да подкрепи проекта им, с който да задължат Министерския съвет да внесе законопроект за бюджет, а не предложение за удължаване на действащия. 

След срещата между първите и вторите, доскорошният коалиционен партньор на "Продължаваме промяната" - "Демократична България", изрази притеснение за липсата на диалог с партията на Петков и Василев. 

"Поддържаме някакво ниво на диалог и комуникация, но структурираната комуникация, в рамките, на която да започнем да изработваме условията и параметрите на евентуална реализация на втория мандат - при какви условия би могъл да се случи и при какви не - няма. Такъв структуриран вариант няма. Леко се притеснявам, защото времето изтича, а опитът да бъде изработена работеща формула ще отнеме време",  заяви Христо Иванов от ДБ.

От "Демократична България" до този момент не са достигнали до решение дали да се ангажират с участие в експертните групи. 

Отворени за диалог обаче са другите доскорошни партньори на "Продължаваме промяната" - БСП. 

От ДПС са в готовност да участват в срещите, инициирани от ГЕРБ, като не изключиха те да се превърнат в основа за съставяне на кабинет. Желание за диалог изразиха и от "Български възход", и "Възраждане".  

Стефан Янев не изключи възможността той да е кандидат за премиер при проектокабинет с евентуален трети мандат.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.