Защо загина подполковник Терзиев и ще има ли осъден за дадените фатални команди?

Доказателствата сочат, че е имало редица нарушения по време на военното учение

08.11.2022 | 19:23 Редактор: Ваня Кузманова

Възможно е да има и други обвинени за инцидента с изтребителя МиГ-29 край Шабла, в който загина подполковник Валентин Терзиев, обявиха от Военно-окръжната прокуратура София. Доказателствата сочат, че е имало редица нарушения по време на военното учение. За момента е обвинен само полковник Методи Орлов. 

Резултатите от няколко експертизи на военната прокуратура сочат, че обвиненият - заместник-командир по летателната подготовка на авиобазата "Граф Игнатиево" - полковник Методи Орлов, е действал немарливо при военното учение край Шабла. 

"Вместо да забрани стрелбата, е заповядал снижаването на пилотирания от майор Валентин Терзиев самолет под регламентираната височина от 4000 хил. метра, за която е бил подготвен майор Терзиев", заяви говорителят на Военно-окръжната прокуратура - София кап. Евгения Деянова. 

Според вдовицата на подполковник Терзиев - Димитрина Попова, полковник Орлов рано или късно ще бъде оправдан. Димитрина Попова написа във Facebook: 

"Има изрична заповед на ръководителя на Военновъздушните сили, утвърдена от Министерството на отбраната, в която е определено лицето за ръководител на стрелбите и това не е полковник Орлов. Какво прави той там, кой го изпрати и с какви отговорности? Има и друго, по-отговорно лице, което обаче изобщо не е привлечено в хода на производството".

"Имаме доказателства, че са нарушени редица разпоредби, които регламентират провеждането на такъв тип обучения, нормативни документи, заповеди, устави и в резултат на тяхното неспазване е настъпил този злополучен резултат", посочи капитан Евгения Деянова.   

За нарушения по време на учението и за други виновни за леталния изход Димитрина Попова намекна пред Новините ON AIR още преди 5 месеца. 

"Аз мога съвсем смело да го заявя - по стълбичката пилотът е последният виновен. Да, той е основният изпълнител, но той е просто един служител. Оттам си има команден състав. Колкото повече вървим по стълбата нагоре, толкова лицата стават по-виновни и по-отговорни, като стигнем дори до самия командир на ВВС, защото той се води ръководител на това учение. За мен това са неподготвени лица", каза Димитрина Попова през юни 2022 г. 

Днес Димитрина Попова отново попита дали прокуратурата ще привлече правилните и всички отговорни лица. 

Разследването продължава. По данни на прокуратурата, щетите нанесени на Министерството на отбраната са за над 9 млн. лв. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов. 

Снимка: БГНЕС