Икономисти зоват за бързо влизане в Еврозоната: Най-голямата възможност пред България

Страната ни трябва да направи всичко необходимо, за да спази срока и да приеме еврото

06.11.2022 | 13:43 Редактор: Тодор Петров

Българската народна банка отрече да е изготвян доклад, в който се твърди, че България не е готова за присъединяване към Еврозоната през 2024 г. 

Според експерти страната ни трябва да направи всичко необходимо, за да спази срока и да приеме еврото. Обратното ще означава задълбочаване на икономическата криза, твърдят още анализаторите.

Присъединяването на България към Еврозоната все още не се приема еднозначно у нас. През изминалата седмица от Българската народна банка се наложи да опровергават информации че има доклад, в който се твърди, че България не е готова да приеме еврото. 

"БНБ през годините, защото това е въпрос с давност повече от 10 години, е изготвила редица анализи, доклади, особено в процеса, когато се вземаше решението и се правеха стъпките по включването на българския лев във валутен механизъм", подчерта главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски.

Редица независими научни доклади потвърждават, че българската икономика е готова да се присъедини и да функционира успешно в рамките на Еврозоната, но часовникът тиктака.

"Последният влак е точно след 6 месеца. Април 2023 година трябва да сме напълно готови, за да може да ни оцени напредъка Еврозоната, да каже "Да , вие отговаряте", за да можем на 1 януари да влезем. Имаме 6 месеца, в които трябва да се стегнем", посочи икономистът Георги Ангелов.

Според експертите влизането в Еврозоната ще гарантира по-леко преминаване на страната ни през икономическата криза. 

"Няма да се уморя да го повтарям, това е най-голямата възможност пред икономиката ни, към страната ни и освен това е въпрос за дългосрочната стратегическа и икономическа сигурност за нашата страна", каза още Лингорски. 

Но възможности все още има. Ако институциите се мобилизират и предприемат навременни мерки, на 1 януари 2024 година България ще въведе еврото успешно.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.