НС иска ускоряване на процеса по приемане на еврото от 1 януари 2024 г.

Депутатите изслушаха управителя на БНБ Димитър Радев

27.10.2022 | 21:39 Редактор: Елеонора Танева

Парламентът възложи на правителството да ускори процеса за приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024. Това стана ясно, след като депутатите гласуваха проект на решение по темата. БСП и "Възраждане" изразиха опасения, че еврото у нас може да не бъде прието по сегашния курс, но мнозинството категорично ги опроверга.

Депутатите изслушаха управителя на БНБ Димитър Радев по повод планираното приемането на еврото в страната ни от 2024 година. Изслушването беше поискано от БСП И ГЕРБ.

"Истинският дебат днес е "за" или "против" еврото като символ на европейския проект и нашата ангажираност с този проект. Въпросът за Еврозоната е преди всичко политически, а не експертен. Отговорът на този въпрос трябва да бъде даден от Народното събрание", заяви Радев. 

Борислав Гуцанов от БСП реагира остро на изказването на управителя на БНБ, като го упрекна, че не е отговорил конкретно на нито един от зададените въпроси.

"Извинявайте много, но такава подигравка с народното събрание от институцията БНБ не сме очаквали. Аз Ви моля г-н Радев, отговорете на въпросите, а не давайте съвети на Народното събрание. Ако искате, станете депутат и тогава говорете така", заяви Гуцанов.

Радев увери депутатите, че предимствата от членството ни в еврозоната са в пъти повече от рисковете и приемането на еврото ще бъде гладък процес.

"Ние чухме, че държавата е готова за приемането на еврото, но има и някои забавяния Вие ги споменахте. Има обаче реален риск страната ни да не може да се присъедини към еврозоната", коментира Иван Христанов от "Продължаваме промяната". 

"Веднага трябва да кажа, че липсата на редовно правителство и ясен политически ангажимент към процеса са сериозен проблем за напредъка, защото пропускаме важни индикативни срокове", отговори Радев.

Владислав Панев от ДБ поиска информация за изпълнението на формалните критерии за членството ни в еврозоната, но не получи такъв. По план България се готви да приеме еврото от 2024 г. Заради високата инфлация, прогнозирания от настоящия министър на финансите голям дефицит в бюджета за догодина и наложителното според нея поемане на нов държавен дълг в големи размери през следващите три години, може да отдалечат България от еврозоната.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.