Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Експерт: Категорично се приближаваме към еврозоната

ЕС иска да демонстрира, че европроектът е жив и атрактивен, допълва Красимир Катев

30.10.2022 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

Готова ли е България за приемане на еврото?

В студиото на предаването „Брюксел 1“ с коментар е бившият зам.-финансов министър Красимир Катев.

„Категорично и решително се приближаваме към еврозоната. Целевата дата си остава 1 януари 2024. Техническата работа може да бъде свършена. Политическата воля, от която имаше нужда, в парламента беше взето решение. Трябва да има редовно правителство поне до местните избори следващата година, за да сме сигурни, че този процес ще бъде гладък.

Другият, по-малък, проблем е изтеклият мандат на УС на БНБ. Редно е бързо да се адресира този въпрос. Най-сериозна ще е работата през следващите 5-6 месеца – до началото на май“, каза Красимир Катев.

Той допълни, че датата, когато ще ни тестват, дали изпълняваме критериите, е месец април.

В момента има всички предпоставки този процес да бъде довършен и то успешно, добави експертът. Това ще е голям плюс и за икономиката и за дългосрочната конвергенция на България към ядрото, а и геополитически.

Според гуверньора на БНБ въпросът е политически, не експертен. Отговаряме ли на критериите за еврозоната?

„Единственият критерий, на който не отговаряме технически, е инфлацията. Този критерий обаче ще бъде измерен отново в края на април. Тогава те ще погледнат инфлацията за последните 12 месеца, имаме надежди, че трендът ще е категорично надолу“, казва Катев.

Според госта, така, както Хърватия не се вписа в критериите, очевидно има политическа воля – т.н. прозорец на възможността, България да бъде приета.

Красимир Катев смята, че ЕС и еврозоната искат да демонстрират, че европроектът е жив, той е атрактивен, нови страни се присъединяват.

„България доста отдавна отговаряше на всички критерии. Но в момента инфлацията е неприятен, глобален феномен и нас ни удари малко по-силно“, допълва бившият зам.-финансов министър.

Целия разговор гледайте във видеото!