БСП: Не сме готови за еврозоната, явно се изпълнява политическа поръчка

Левицата отново ще поиска изслушване на БНБ и служебния кабинет

02.11.2022 | 13:47 Редактор: Елеонора Танева
БСП: Не сме готови за еврозоната, явно се изпълнява политическа поръчка

Не сме готови от 1 януари 2024 г. да влезем в еврозоната и това ще стане, когато това е от полза на България, тъй като засега рисковете са много големи. Това заяви народният представител от БСП проф. Румен Гечев от кулоарите на парламента. 

Той подчерта, че докладът, изпратен от БНБ за последиците от еврозоната, не отговаря на поставените въпроси.

"Вече сме 2022 година, отдавна се говори за ползите и рисковете от това България да стане член на Еврозоната от 1 януари 2024 г., а БНБ не подписва доклада си, тъй като в него има противоречия. Има противоречия в самите членове на Управителния съвет, поради което те самите не могат да получат консенсус, как тогава искат да получат подкрепа от българското общество и от БСП?", попита Гечев.

Според депутата от БСП няма как БНБ и служебният кабинет да бягат от отговорност, затова от левицата отново ще ги извикат в парламента. 

"Те имаха странното изказване, че влизането в Еврозоната било политическо, а не икономическо решение. Това е стряскащо и означава, че изпълняват някакви политически поръчки, че някой е казал, че ние трябва да станем членове от 1 януари 2024 г.", посочи социалистът.

От левицата са категорични, че за да се реши кога да влезем в еврозоната, трябва да имаме сметки – какво става с българския внос и износ, със секторите на икономиката, с жизнения стандарт, с покупателната способност, какви ще бъдат предимствата и предизвикателствата. 

"Преди да имаме такива разчети от официалните държавни институции, е абсолютно неприемливо ние да гласуваме за членство където и да е било", допълни депутатът.